De juiste e-bike. Waar kun je op letten bij het maken van jouw keuze?

Je overweegt een e-bike te gaan kopen. Leuk! Maar... welke past het best bij jou? Met de onderstaande 8 vragen helpen wij je alvast een klein stukje op weg.

E-Bike keuzeadvies

 • Wilt u graag een proefrit maken op een elektrische fiets? Laat dan even uw gegevens achter en wij zullen zo spoedig mogelijk contact opnemen.
 • Date Format: DD dash MM dash YYYY
 • :
 1. De belangrijkste vraag: waar wil je de fiets voor gebruiken?

  • Korte afstanden
   Maak jij vooral korte ritjes vlakbij huis? Dan is een lichte fiets prettig. Ook heb je waarschijnlijk niet heel veel versnellingen nodig.
  • Lange fietstochten
   Wil je juist mooie lange fietstochten maken? Dan is een recreatieve e-bike, ofwel een elektrische toerfiets ideaal. Deze rijden comfortabeler en hebben een grotere actieradius.
  • Speed pedelec fiets
   Houd jij van snelheid? Met dit type kan je tot wel 45 km/u fietsen! Veel mensen gebruiken het als vervoermiddel naar werk of studie, zodat ze de auto kunnen laten staan. Maar let op: deze fietsen moeten wel voorzien zijn van een blauw kenteken, je hebt er een bromfietsrijbewijs voor nodig én het is verplicht om er een helm bij te dragen…
  • Specials: voor elk wat wils!
   Naast deze meest voorkomende fietsen heb je nog diverse speciale types. Bijvoorbeeld de ‘omafiets’ voor schoolgaande kinderen, moederfietsen, extra stevige fietsen voor als je wat zwaarder bent, elektrische vouwfietsen, transportfietsen, tandems, nóem maar op. Aan jou de keuze.
 2. Over de accu: hoe ver wil je daarmee in één keer kunnen fietsen?
  Dit wordt aangegeven als ‘maximale actieradius’. Een belangrijk keuzecriterium, maar besef wel dat de afstand die hier wordt aangegeven in de fabriek berekend is onder optimale omstandigheden. Als je bandenspanning, gewicht, wegdek of het weer anders zijn dan bij die testomstandigheden, kan die afstand zomaar lager uitvallen. Als je ons bezoekt in onze e-Bike Quality Store vertellen we je graag per accu wat onze inschatting is. Een prima indicatie!
 3. Wat voor sóórt accu heeft je voorkeur – en op welke plek wil je ‘m hebben?
  Op dit moment zijn er grofweg twee soorten accu’s gangbaar:

  • De Li-Ion accu is het meest betaalbaar. Hij heeft een hoge capaciteit, maar ook een wat langere oplaadtijd
  • Daarnaast zijn er diverse accu’s die naast de hoge capaciteit ook een kortere laadtijd én een langere levensduur bieden. Dit zijn vaak de wat duurdere types.

  Deze accu’s kunnen op diverse plekken geplaatst zijn:

  • Onder achter- of voordrager, of in de fietstas: mooi onopvallend en makkelijk uit te nemen.
  • In het frame of in de kettingkast: een prettiger wegligging.
  • Tussen het frame en het achterwiel: ook fraai weggewerkt.
 4. Waar wil je dat de motor zit?
  Een wat technisch ‘hoofdstuk’, maar de plek van de elektromotor is belangrijk voor de rijeigenschappen van de fiets:

  1. E-bike met een voorwielmotor
   Dit zijn meestal de goedkoopste types. Deze fiets trekt je als het ware vooruit, waardoor je snel wegrijdt. Bijkomend voordeel is dat je de mogelijkheid hebt om voor een naafversnelling te kiezen. Nadelen zijn er echter ook: deze fietsen sturen meetal wat zwaarder en kennen een groter valgevaar bij natte wegdekken.
  2. E-bike met een middenmotor
   Bij deze fietsen zit de motor vlakbij de trapas, waardoor het gewicht goed evenredig is verdeeld. Dat rijdt prettig, maar je ziet de motor ook wat beter zitten. Dat vindt niet iedereen even fraai. Verder leidt de indirecte aandrijving tot meer slijtage aan ketting en tandwielen, maar daar staat dan weer tegenover dat je bij deze e-bikes de meeste keuzemogelijkheden hebt als het gaat om het type versnelling. Ook worden ze vaak geleverd met trapkrachtsensor (zie punt 5.) waarmee ze ideaal zijn voor fietstochten in heuvelachtig gebied of in de bergen. Het is de iets duurdere variant.
  3. E-bike met een achterwielmotor
   Een technisch verhaal, maar door de plaatsing van de motor in het achterwiel, rijden deze fietsen veel stabieler dan die met een voorwielmotor. Ook geeft de directe aandrijving minder slijtage op ketting en tandwielen.
 5. Hoe wil je dat jouw elektromotor je ondersteunt?
  De mate van trapondersteuning wordt bepaald door de sensor die is ingebouwd. Een trapkrachtsensor reageert op de kracht die jij op de trappers zet. Ofwel: hoe harder jij trapt, hoe meer je e-bike je ondersteunt. Bij een rotatiesensor geef jij handmatig in hoeveel ondersteuning de motor moet leveren, onafhankelijk van jouw trapkracht.
 6. Hoeveel versnellingen wil je?
  Fietsen met een naafversnelling bieden doorgaans maximaal 8 versnellingen. Ideaal voor als je vooral korte ritjes in de stad rijdt. Wil je ook langere tochten maken, dan is het wel fijn dat je meer versnellingen hebt. Met een fiets met een derailleurversnelling bijvoorbeeld, heb je tot wel 27 versnellingen. Deze open systemen hebben echter wel meer onderhoud nodig, omdat ze kwetsbaarder zijn voor regen, zand en stof.
 7. Wat voor framemaat past bij jou?
  In theorie kan je dit eenvoudig zelf berekenen door je binnenbeenlengte in cm (afstand van de vloer tot het kruis) met 0,68 te vermenigvuldigen. Kom je bij ons in de Quality Store, dan kijken we naar veel méér. Wat is je lichaamsbouw, je leeftijd? Waar ga je de fiets voor gebruiken en hoe zit het met je fitheid? Zo komen we altijd tot een perfect maatadvies.
 8. Voor hoeveel comfort kies je?
  Op fietsen met vering in de voorvork en/of de zadelpen, heb je minder last van hobbeltjes op de weg. Heb je wat moeite met opstappen, dan is een e-bike met lage instap waarschijnlijk een slimme keuze. En fietsen met een verstelbare stuurpen zet je makkelijk in de voor jou ideale fietshouding…
 9. Persoonlijk advies
  Om erachter te komen wat nu écht de ideale fiets voor jou is, nodigen we je graag uit voor een persoonlijk en vrijblijvend adviesgesprek. We zorgen er dan voor dat één van onze productspecialisten voor je klaarstaat, zodat hij of zij uitgebreid de tijd voor je kan nemen. Welkom!
Maak een afspraak    →