10 Gouden veiligheidstips

Bij Q-Bike Quality Store geven we om je. Om jou en je fiets, je veiligheid én je fitheid! Niet voor niets besteden onze productspecialisten daar veel aandacht aan als je bij ons komt voor een adviesgesprek. Daarnaast geven we je via Facebook regelmatig handige veiligheidstips. Benieuwd? Volg ons dan zeker op deze social media kanalen!

Veilig & gezond op weg

Bij wijze van veilig voorproefje alvast 10 tips op een rij:

  1. Hoe jong of oud je ook bent: neem de tijd om aan je e-bike te wennen! Een (nieuwe) e-bike is wellicht sneller dan je gewend bent. Dit vraagt een aanpassing van je stuurkunsten. Ook kunnen de remmen heel anders reageren dan op je vorige fiets. Zorg ervoor dat je dit soort dingen goed onder controle hebt voordat je echt aan het verkeer gaat deelnemen! En let op: deze tip geldt ook zéker voor jonge, schoolgaande kinderen die vaak voor het eerst grotere afstanden alleen gaan afleggen!
  2. We weten het: in Nederland vinden we het maar een raar idee, maar echt… overweeg een helm als je gaat e-biken. Je gaat immers (bijna) net zo snel als een bromfiets! Bovendien, als je valt en op je hoofd terecht komt, kan een helm het verschil maken tussen ‘hoofdpijn’ en ‘hersenletsel’. Een overweging waard, toch? (En iemand moet er toch mee beginnen?)
  3. Lekker hard fietsen is cool, da’s waar, maar houd toch maar rekening met de snelheden van anderen op drukke fietspaden. De ruimte ontbreekt vaak om goed en veilig in te kunnen halen. Pas je snelheid aan de omstandigheden aan.
  4. Wellicht een belerend tipje, maar zorg dat je ruim afstand houdt van berm of stoeprand. Daar gebeuren de meeste valpartijen!
  5. Fiets je graag of vaak naast een ander en/of in een groep? Houd dan voldoende afstand en zorg dat je snel en veilig achter elkaar kunt gaan fietsen. Praat hier ook over met je kind(eren). In al hun jeugdige bravoure willen ze nog wel eens vergeten dat ze niet alleen zijn op de weg…
  6. Voor iedereen, maar een speciaal punt van aandacht voor je kinderen. Denk aan de dode hoek van vrachtauto’s! Haal niet rechts in en stop er niet naast maar liever erachter.
  7. Ga alleen op pad als je er zeker van bent dat zowel je voor- als achterverlichting goed werkt! Vooral op dagen dat het vroeg donker wordt, is goede verlichting van levensbelang.
  8. Ben je niet meer zo snel ter been? Zorg er dan voor dat je makkelijk op en af kunt stappen. Dat kan door bijvoorbeeld een lagere instap te nemen of door je zadel wat lager af te stellen. Twijfel je? Vraag het dan gerust aan onze productspecialisten. Zij adviseren je graag en kundig!
  9. Ben je nog hartstikke fit maar wordt achterom kijken lastiger? Overweeg dan zeker een achteruitkijkspiegeltje op je stuur! Het zorgt voor beter zicht rondom en het voorkomt dat je ‘meestuurt’ als je over je schouder kijkt.
  10. Houd niet alleen jezelf, maar ook je fiets in topconditie door regelmatig onderhoud te laten plegen. Bij Q-bike kan je kiezen uit diverse servicebeurten.